"Kyllä huomaa että nykyään ei nuoriso muuta tee kuin istuu tietokoneiden ääressä ja pelaa pleikkarilla! Selkärangat kaikilla ihan vinkkurassa ja enemmän niska/hartiavaivoja kuin koskaan. Sen koneen voi sammuttaakin välillä!"

Joo-o... Kuulostaako tutulta? On totta, että nykyisin nuorilla ihmisillä on yhä kasvavassa määrin selkä-, niska- ja hartiakipuja, mutta minusta syy ei ole pelkästään jatkuvassa näyttöpäätteen edessä istumisessa (jotkut tekevät tätä työkseen, huom huom). Nyt aion kertoa, mikä oikeasti on kaiken tuon tuskan tuottaja, varsinkin yläkoululaisten keskuudessa. 

Syypää on... *pelottavaa rumpujen pärinää* KOULUREPPU! AARGG!

Kyllä, tuo viattomalta näyttävä, petollisella ulkokuorellaan kaikki hämäävä äänetön tappaja. Eikä nyt sitten puhuta siitä, kuinka tuota kyseistä objektia roikotetaan vain toisella olkapäällä (ei sillä etteikö tuokin aiheuttaisi niska/hartiakipuja) vaan ylipäänsä repun, tai pikemminkin sen sisällön, vaaroista. 

Oletteko äskettäin punninneet 14-vuotiaan koululaisen reppua, tai koettaneet itse (jos siis olette aikuisia) nostaa sitä selkäänne? Painoa on nykyään yllättävän paljon, useita kiloja. Ja tuollaisen taakan alla sitten pitää raahautua kouluun, kantaa se kaksia rappusia pitkin ylimmäiseen kerrokseen ja vielä pitäisi riittää intoa/energiaa opiskelemiseenkin. Riittäisikö teillä? 

Ei ihme, että jo alakouluikäisiltä löydetään kieroja nikamia, niskajäykkyyttä ja päänsärkyä! Eihän tuollaisen taistelupakkauksen kanssa jaksa kukaan täyspäinen kulkea ja olettaa, ettei se vaikuta kehon anatomiaan millään tavalla! Ja vielä nykyaikana, kun kaikki toiminta alkaa pikkuhiljaa siirtyä netin ihmeelliseen maailmaan, koululaisen täytyy ahtaa rinkkaansa pahimmillaan 12 kirjaa, joiden sivumäärät pyörivät parinsadan paikkeilla ja kanniskella tuota tiiliskiviläjää ympäri koulukeskusta. En ymmärrä. En tykkää.

Jos kerran ammattikouluissakin pärjätään muutamalla kirjalla päivässä, miten ihmeessä peruskoulu ei tähän pysty?! Mikä siinä on niin vaikeaa? Puntarissa opiskelu vs. terveys. Kumpi olisi sinun valintasi?